Składniki:
- 500 g ryżu do sushi
- 5 płatów nori
- 250 g wędzonego łososia
- 1 opakowanie serka śmietankowego KRIMI
- 1 miękkie, dojrzałe awokado
- 1 papryka
- 1 długi ogórek
- 1 pęczek dymki
- pasta wasabi
Zalewa do ryżu:
- 12 łyżek octu ryżowego
- 9 łyżek cukru (raczej płaskich)
- 2,5 łyżeczki soli
Zaczynamy od przygotowania ryżu:
1. Ryż zalewamy zimną wodą, mieszamy kilkukrotnie dłonią (dość energicznie) i odlewamy wodę.
2. Ryż ponownie zalewamy wodą i odlewamy ją. Czynność powtarzamy trzykrotnie (już bez mieszania).
3. Ryż zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut.
4. Po 30 minutach wodę odlewamy i wlewamy nową wodę - tylko tyle, by było jej około 1 cm nad powierzchnię ryżu.
5. Kiedy tylko woda zacznie wrzeć garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu (nie podnosząc pokrywki!) przez 15 minut.
6. Po 15 minutach gotowania (nadal nie podnosząc pokrywki!) ryż odstawiamy na około 20 minut.
7. Ocet łączymy z cukrem oraz solą i odstawiamy na około 20 minut, co jakiś czas mieszając.
8. Zalewę wlewamy do gorącego ryżu, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Zwijanie sushi:
1. Na macie bambusowej układamy płat nori - śliską strną do maty.
2. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi na nori nakładamy porcję ryżu i rozprowadzamy cienką warstwę pozostawiając na końcu około 2-3 cm wolnego brzegu.
3. Na ryżu rozprowadzamy cieniutki pasek wasabi.
4. Następnie nakładamy warstwę serka śmietankowego KRIMI, pokrojonego w cienkie paseczki ogórka (bez nasion), pokrojoną w paseczki paprykę, łososia, dymkę i awokado.
5. Przy pomocy maty całość zwijamy w ciasny rulon, a następnie kroimy (ponieważ ryż dość mocno klei się do noża można go delikatnie zwilżać wodą).
6. Gotowe sushi podajemy z sosem sojowy i odsączonym, marynowanym imbirem