fbpx

Przepisy

SUSHI

Składniki:

  • 500 g ryżu do sushi
  • 5 płatów nori
  • 250 g wędzonego łososia
  • 1 opakowanie serka śmietankowego KRIMI
  • 1 miękkie, dojrzałe awokado
  • 1 papryka
  • 1 długi ogórek
  • 1 pęczek dymki
  • pasta wasabi

Zalewa do ryżu:

  • 12 łyżek octu ryżowego
  • 9 łyżek cukru (raczej płaskich)
  • 2,5 łyżeczki soli

Zaczynamy od przygotowania ryżu:

1. Ryż zalewamy zimną wodą, mieszamy kilkukrotnie dłonią (dość energicznie) i odlewamy wodę. 
2. Ryż ponownie zalewamy wodą i odlewamy ją. Czynność powtarzamy trzykrotnie (już bez mieszania).
3. Ryż zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. 
4. Po 30 minutach wodę odlewamy i wlewamy nową wodę - tylko tyle, by było jej około 1 cm nad powierzchnię ryżu.
5. Kiedy tylko woda zacznie wrzeć garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu (nie podnosząc pokrywki!) przez 15 minut. 
6. Po 15 minutach gotowania (nadal nie podnosząc pokrywki!) ryż odstawiamy na około 20 minut. 
7. Ocet łączymy z cukrem oraz solą i odstawiamy na około 20 minut, co jakiś czas mieszając. 
8. Zalewę wlewamy do gorącego ryżu, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. 

Zwijanie sushi:

1. Na macie bambusowej układamy płat nori - śliską strną do maty. 
2. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi na nori nakładamy porcję ryżu i rozprowadzamy cienką warstwę pozostawiając na końcu około 2-3 cm wolnego brzegu.
3. Na ryżu rozprowadzamy cieniutki pasek wasabi. 
4. Następnie nakładamy warstwę serka śmietankowego KRIMI, pokrojonego w cienkie paseczki ogórka (bez nasion), pokrojoną w paseczki paprykę, łososia, dymkę i awokado.

5. Przy pomocy maty całość zwijamy w ciasny rulon, a następnie kroimy (ponieważ ryż dość mocno klei się do noża można go delikatnie zwilżać wodą). 
6. Gotowe sushi podajemy z sosem sojowy i odsączonym, marynowanym imbirem

Dane kontaktowe

Kazimierzowska 7, 08-110 Siedlce

 (25) 632 30 21

 osm@osm.siedlce.pl

(25) 632 76 08

 Pn - Pt: 7:00 - 15:00