Składniki:
- twaróg tłusty tradycyjny OSM Siedlce - ok. 500 g,
- mąka pszenna - 4 kopiaste łyżki do ciasta + do obtaczania,
- cukier - 3-4 łyżki,
- jajka - 2 szt.,
- sól - szczypta,
- masło klarowane - do smażenia.
Przygotowanie:
- W misce rozgnieć widelcem twaróg, dodaj jajka, cukier. Całość wymieszaj.
- Następnie dodaj makę i wymieszaj.
- Na podsypanej mąka stolnicy z ciasta uformuj wałek o średnicy 3-4 cm i pokrój na 2 cm kawałki. Każdy kwałek rozpłaszcz na okrągły placek o grubości ok. 1 cm i z obu stron obtocz w mące.
- Rozgrzej patelnię, rozpuść masło klarowane. włoż placuszki. Smaż placuszki z dwóch stron na złoto-brązowy kolor.
- Polecam podawać z jogurtem naturanym OSM Siedlce i świeżymi owocami.