Składniki:
Ciasto:
- 175g marchewki
- 55g orzechów włoskich
- 170g cukru
- 3 jajka
- 175ml roztopionego masła (idealne stołowe smietankowe OSM Siedlce)
- 2 dojrzałe banany
- 280g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa serowa:
- 200g serka Siedleckiego OSM Siedlce
- 110g cukru pudru
Przygotowanie:
- Orzechy posiekać.
- Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Banany rozgnieść widelcem na papkę.
- Do dużej miski wsypać cukier, dodać jajka, olej, marchewki, banany, orzechy, mąkę, szczyptę soli, sodę i proszek do pieczenia.
- Wszystkie składniki wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników.
- Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra - dół). Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10- 15 minut w formie, następnie odwrócić, ściągnąć papier do pieczenia i na kratce pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Serek utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę. Polewę wyłożyć na ciasto i ozdobić orzechami oraz żurawiną.