fbpx

Przepisy

POMADKI BABCI BLANKI

Składniki:

  • mleko w proszku - niebieskie z OSM Siedlce - 1 op. 400 g

  • masło - 400 g/2 kostki

  • cukier puder - 400 g

  • kakao 1-2 łyżki

  • ewentualnie budyń śmietankowy - proszek bez cukru - 1 opakowanie

Przygotowanie: 

  1. Masło najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki, by było miękkie.

  2. Mleko w proszku, masło i przesiany  cukier puder ( bez grudek) w równych wagowych proporcjach, zależnie ile sztuk chcemy przygotować, wymieszać i delikatnie wygniatać, aż powstanie jednolita masa.

  3. Do połowy dodać przesiane kakao i ugniatać aż masa ładnie się połączy.

  4. Do drugiej części dodać proszek budyniowy i połączyć w ładną masę bez grudek.

  5. Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, lub według własnego uznania. W okresie Świąt Bożego Narodzenia pomadki mogą przybrać formę bardziej regularnych kulek, a wielkanocne - jajeczek.

  6. Po uformowaniu, układać pojedyncza warstwami Pomadki powinny stwardnieć, więc najlepiej przykryć je czystą ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w chłodniejsze miejsce, z dala od wilgoci.  Przed przełożeniem do pojemniczka najlepiej  odczekać min kilka godzin, a najkorzystniejszej dzień-dwa. 

    Formowanie pomadek to świetny pomysł na wspólne spędzanie przedświątecznego czasu przy wspólnym stole.

Dane kontaktowe

Kazimierzowska 7, 08-110 Siedlce

 (25) 632 30 21

 osm@osm.siedlce.pl

(25) 632 76 08

 Pn - Pt: 7:00 - 15:00