Składniki:
-
mleko w proszku - niebieskie z OSM Siedlce - 1 op. 400 g
-
masło - 400 g/2 kostki
-
cukier puder - 400 g
-
kakao 1-2 łyżki
-
ewentualnie budyń śmietankowy - proszek bez cukru - 1 opakowanie
Przygotowanie:
-
Masło najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki, by było miękkie.
-
Mleko w proszku, masło i przesiany cukier puder ( bez grudek) w równych wagowych proporcjach, zależnie ile sztuk chcemy przygotować, wymieszać i delikatnie wygniatać, aż powstanie jednolita masa.
-
Do połowy dodać przesiane kakao i ugniatać aż masa ładnie się połączy.
-
Do drugiej części dodać proszek budyniowy i połączyć w ładną masę bez grudek.
-
Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, lub według własnego uznania. W okresie Świąt Bożego Narodzenia pomadki mogą przybrać formę bardziej regularnych kulek, a wielkanocne - jajeczek.
-
Po uformowaniu, układać pojedyncza warstwami Pomadki powinny stwardnieć, więc najlepiej przykryć je czystą ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w chłodniejsze miejsce, z dala od wilgoci. Przed przełożeniem do pojemniczka najlepiej odczekać min kilka godzin, a najkorzystniejszej dzień-dwa.
Formowanie pomadek to świetny pomysł na wspólne spędzanie przedświątecznego czasu przy wspólnym stole.