Składniki:
- twaróg tłusty tradycyjny OSM Siedlce albo twaróg tłusty mielony OSM Siedlce – 500g / 1 opakowanie,
- mąka - 500g,
- cukier - 2/3 szklanki,
- jajka - 4 sztuki,
- soda oczyszczona - 3 łyżeczki,
- cukier wanilinowy - 2 łyżki,
- smalec do smażenia - 1400g (7 kostek).
Wykonanie:
- Weź spory garnek ponad 5l, wrzuć smalec i postaw na średni ogień aby się rozpuścił. Póki tłuszcz się rozgrzeje zrobisz ciasto.
- Jeżeli używasz tradycyjnego twarogu to rozdrobnij go widelcem albo przeciśnij przez praskę.
- Weź miskę, do której przesiej mąkę z sodą, dodaj rozdrobniony twaróg, cukier, cukier wanilinowy, jajka. Połącz skłądniki i zagnieć ciasto. Wyjdzie klejące się ciasto.
- Ciasto otocz w mące, żeby nie lepiło się, i na rozwałkuj na oproszonej mąką stolnicy na grubość 1-1,5 cm. Wygodniej jest podzielić ciasto na 2 części.
- Weź szklankę o średnicy ok. 7 cm oraz wąski kieliszek. Wycinaj szklanką kółka, a w środku kieliszkiem wycinaj mniejsze kółeczka.
- W międzyczasie smalec powinien się nagrzać. Aby sprawdzić czy temperatura jest odpowiednia do smażenia, wrzuć jedno kółeczko do rozgrzanego tłuszczu i zobacz jaki kolor będzie miało po ok. 1 min. Jeżeli ciemnobrązowy to tłuszcz jest za gorący. Kolor powinien byc złoty.
- Wkładaj po kilka oponek i kółek (ilość zalezy od średnicy garnka, oponki mają luźno pływać w tłuszczu) oraz smaż na złoty kolor przez około 1 minutę z każdej strony. Odkładaj na ręczniki papierowe.
- Oponki możesz posypać cukrem pudrem albo maczać w lukrze. Smacznego!
Lukier:
- 200g cukru pudru i około 4 łyżek wody (do miseczki wsyp cukier puder, mieszając wlewaj stopniowo po łyżce wodę aż lukier będzie gładki i gęsty).