fbpx

Przepisy

BLOK CZEKOLADOWY

Składniki:

  • mleko pełne w proszku OSM Siedlce – 500g / 1 opakowanie,
  • tłuszcz mleczny stołowy śmietankowy OSM Siedlce - 250 g,
  • cukier - 1 i 1/2 szklanki,
  • woda - 1/2 szklanki,
  • kakao - 5-6 łyżek,
  • herbatniki - 200 - 300 g,
  • rodzynki / bakalie - 150 g.

Wykonanie:

  1. Weź spory garnek ok. 5l, wlej wodę, wrzuć masło, a gdy masło się rozpuści dodaj cukier. Podgrzewaj to wszystko na małym ogniu.
  2. Gdy cukier sie rozpuści, do garnka przesiej przez sitko kakao cały czas mieszając. Pilniuj aby nie było grudek. Nie gotuj masy.
  3. Gorącą masę chwilę zostaw do przestygnięcia. W tym czasie połam herbatniki.
  4. Do jeszcze ciepłej masy kawowej dodaj stopniowo mleko w proszku, na początku miksując a na konec zagniatając reką (masa wyjdzie bardzo gęsta). Pilniuj aby nie było grudek.
  5. Dodaj kolejno herbatniki i bakalie. Wymieszaj.
  6. Wąską blaszkę wyłóż folia spożywczą albo papierem do pieczenia.
  7. Do tak przygotowanę blaszki wyłóż masę dociskając od góry.
  8. Włóż blaszkę do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
  9. Po zastygnięciu wyjmij blok z formy, zdejmij folię / papier i pokrój na kawałki. Smacznego!

Dane kontaktowe

Kazimierzowska 7, 08-110 Siedlce

 (25) 632 30 21

 osm@osm.siedlce.pl

(25) 632 76 08

 Pn - Pt: 7:00 - 15:00