Składniki:
- mleko pełne w proszku OSM Siedlce – 500g / 1 opakowanie,
- tłuszcz mleczny stołowy śmietankowy OSM Siedlce - 250 g,
- cukier - 1 i 1/2 szklanki,
- woda - 1/2 szklanki,
- kakao - 5-6 łyżek,
- herbatniki - 200 - 300 g,
- rodzynki / bakalie - 150 g.
Wykonanie:
- Weź spory garnek ok. 5l, wlej wodę, wrzuć masło, a gdy masło się rozpuści dodaj cukier. Podgrzewaj to wszystko na małym ogniu.
- Gdy cukier sie rozpuści, do garnka przesiej przez sitko kakao cały czas mieszając. Pilniuj aby nie było grudek. Nie gotuj masy.
- Gorącą masę chwilę zostaw do przestygnięcia. W tym czasie połam herbatniki.
- Do jeszcze ciepłej masy kawowej dodaj stopniowo mleko w proszku, na początku miksując a na konec zagniatając reką (masa wyjdzie bardzo gęsta). Pilniuj aby nie było grudek.
- Dodaj kolejno herbatniki i bakalie. Wymieszaj.
- Wąską blaszkę wyłóż folia spożywczą albo papierem do pieczenia.
- Do tak przygotowanę blaszki wyłóż masę dociskając od góry.
- Włóż blaszkę do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
- Po zastygnięciu wyjmij blok z formy, zdejmij folię / papier i pokrój na kawałki. Smacznego!