Składniki:
Ciasto
- mąka – 3 szklanki,
- cukier - ¾ szklanki,
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
- tłuszcz mleczny stołowy śmietankowy OSM Siedlce - 1 szt. kostka,
- smalec - 1 łyżka,
- żółta - 5 szt.
Masa serowa
- twaróg sernikowy OSM Siedlce - 1 kg,
- żółtka - 6 szt.,
- cukier - 1 szklanka,
- olej - 1/3 szklanki,
- cytryna - 1 szt. (skórka),
- budyń waniliowy - 2 szt.,
- mleko - 1 szklanka,
- śmietana kremowa 30% tł. - 1 szt.,
- białka jaja - 11 szt.
Wykonanie:
- Dodaj do miski składniki na ciasto: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kostkę tłuszczu mlecznego, smalec, żółtka. Całość dokładnie połącz i zagnieć ciasto. Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na 1 godz.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Wyłóż na blachę i ugnieć. Zapiecz na złoty kolor ok. 15-20 min w temp. 175˚
- Ubij śmietanę kremową i odstaw.
- Ubij na sztywną pianę 11 szt. białek i odstaw.
- Utrzyj 6 żółtek z 1 szklanką cukru na puszystą masę. Dodaj 1/3 szklanki oleju + zetrzyj skórkę z 1 szt. cytryny. Wsyp budyń waniliowy 2 szt. ( 1 budyń na ½ l mleka), następnie twaróg sernikowy i 1 szklankę mleka. Całość bardzo delikatnie wymieszaj.
- Dodawaj wcześniej przygotowaną ubitą śmietanę kremową oraz ubite białka jaja. Całość delikatnie wymieszaj i wylej na zapieczony spód ciasta.
- Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 50 min w temp. 175˚C.
- Kiedy ciasto upiecze się pozostaw je jeszcze przez chwilę piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, aby nie opadło.
- Wyjmij ciasto i odczekaj aż ostygnie. Teraz możesz już podawać. Smacznego!