fbpx

Przepisy

SERNIK OSM SIEDLCE

Składniki:

Ciasto

  • mąka – 3 szklanki,
  • cukier - ¾ szklanki,
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
  • tłuszcz mleczny stołowy śmietankowy OSM Siedlce - 1 szt. kostka,
  • smalec - 1 łyżka,
  • żółta - 5 szt.

Masa serowa

  • twaróg sernikowy OSM Siedlce - 1 kg,
  • żółtka - 6 szt.,
  • cukier - 1 szklanka,
  • olej - 1/3 szklanki,
  • cytryna - 1 szt. (skórka),
  • budyń waniliowy - 2 szt.,
  • mleko - 1 szklanka,
  • śmietana kremowa 30% tł. - 1 szt.,
  • białka jaja - 11 szt.

Wykonanie:

  1. Dodaj do miski składniki na ciasto: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kostkę tłuszczu mlecznego, smalec, żółtka. Całość dokładnie połącz i zagnieć ciasto. Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na 1 godz.
  2. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Wyłóż na blachę i ugnieć. Zapiecz na złoty kolor ok. 15-20 min w temp. 175˚
  3. Ubij śmietanę kremową i odstaw.
  4. Ubij na sztywną pianę 11 szt. białek i odstaw.
  5. Utrzyj 6 żółtek z 1 szklanką cukru na puszystą masę. Dodaj 1/3 szklanki oleju + zetrzyj skórkę z 1 szt. cytryny. Wsyp budyń waniliowy 2 szt. ( 1 budyń na ½ l mleka), następnie twaróg sernikowy i 1 szklankę mleka. Całość bardzo delikatnie wymieszaj.
  6. Dodawaj wcześniej przygotowaną ubitą śmietanę kremową oraz ubite białka jaja. Całość delikatnie wymieszaj i wylej na zapieczony spód ciasta.
  7. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 50 min w temp. 175˚C.
  8. Kiedy ciasto upiecze się pozostaw je jeszcze przez chwilę piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, aby nie opadło.
  9. Wyjmij ciasto i odczekaj aż ostygnie. Teraz możesz już podawać. Smacznego!

Dane kontaktowe

Kazimierzowska 7, 08-110 Siedlce

 (25) 632 30 21

 osm@osm.siedlce.pl

(25) 632 76 08

 Pn - Pt: 7:00 - 15:00