fbpx

Przepisy

PANNA COTTA Z MAŚLANKI TRUSKAWKOWEJ

Składniki:

  • maślanka truskawkowa OSM Siedlce - ½  butelki, czyli 250g,
  • śmietanka kremowa 30% OSM Siedlce - 1 opakowanie, czyli 250g,
  • śmietana 18% jak domowa OSM Siedlce - niepełne opakowanie- czyli ok 250g,
  • cukier - 1/3 szklanki
  • żelatyny w proszku - 2 łyżeczki,
  • wanilia - 1 laska,
  • olej - odrobina.

Przygotowanie:

  1. Nasmaruj niewielką ilością oleju 6 małych ceramicznych miseczek.
  2. Wymieszaj 2 łyżeczki żelatyny z 2 łyżeczkami zimnej wody.
  3. Do małego garnuszka dodaj maślankę, śmietanę 18% i śmietanę kremową.
  4. Przetnij wzdłuż laskę wanilii i zeskrob środek do garnuszka, następnie dodaj pozostałość wanilii .
  5. Całość zagotuj na małym ogniu mieszając, ale nie zbyt intensywnie.
  6. Wyjmij z garnuszka laskę wanilii i dodaj żelatynę, cały czas mieszaj.
  7. Napełnij kremem 6 wcześniej naszykowanych małych ceramicznych naczyń. Po ostygnięciu wstaw do lodówki na 4 godziny aż krem całkowicie stężeje.
  8. Wyjmij ostrożnie panna cotta i ozdób w dowolny sposób- możesz polać sosem wykonamy ze zmiksowanych owoców lub ozdobić świeżymi owocami.

 

Dane kontaktowe

Kazimierzowska 7, 08-110 Siedlce

 (25) 632 30 21

 osm@osm.siedlce.pl

(25) 632 76 08

 Pn - Pt: 7:00 - 15:00