Składniki:
- maślanka truskawkowa OSM Siedlce - ½ butelki, czyli 250g,
- śmietanka kremowa 30% OSM Siedlce - 1 opakowanie, czyli 250g,
- śmietana 18% jak domowa OSM Siedlce - niepełne opakowanie- czyli ok 250g,
- cukier - 1/3 szklanki
- żelatyny w proszku - 2 łyżeczki,
- wanilia - 1 laska,
- olej - odrobina.
Przygotowanie:
- Nasmaruj niewielką ilością oleju 6 małych ceramicznych miseczek.
- Wymieszaj 2 łyżeczki żelatyny z 2 łyżeczkami zimnej wody.
- Do małego garnuszka dodaj maślankę, śmietanę 18% i śmietanę kremową.
- Przetnij wzdłuż laskę wanilii i zeskrob środek do garnuszka, następnie dodaj pozostałość wanilii .
- Całość zagotuj na małym ogniu mieszając, ale nie zbyt intensywnie.
- Wyjmij z garnuszka laskę wanilii i dodaj żelatynę, cały czas mieszaj.
- Napełnij kremem 6 wcześniej naszykowanych małych ceramicznych naczyń. Po ostygnięciu wstaw do lodówki na 4 godziny aż krem całkowicie stężeje.
- Wyjmij ostrożnie panna cotta i ozdób w dowolny sposób- możesz polać sosem wykonamy ze zmiksowanych owoców lub ozdobić świeżymi owocami.