fbpx

Przepisy

SERNIK NA ZIMNO Z SERKÓW HOMOGENIZOWANYCH

Składniki:

  • serek homogenizowany OSM Siedlce smak do wyboru: waniliowy/ truskawkowy/ stracciatella -5 opakowań po 150g
  • śmietana kremowa 30% tłuszczu OSM Siedlce (schłodzona) - 1 opakowanie 250g
  • żelatyna - 7 płaskich łyżeczek
  • cukier puder –  1 czubata łyżka
  • galaretka smak malinowy (albo inny) - 2 opakowania
  • herbatniki (najlepiej kakaowe) - 150g
  • masło albo stołowe śmietankowe OSM Siedlce – 80g
  • maliny (albo inne owoce) świeże albo mrożone – ok. 500- 800g

Sposób przygotowania:

  1. Tortownice o średnicy ok. 28-30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Rozpuścić galaretkę w 800 ml wrzątku. W międzyczasie wystygnie.
  3. Herbatniki rozdrobnić np. w malakserze, dodać rozpuszczone masło albo stołowe śmietankowe OSM i wymieszać, następnie wyłożyć na spód tortownicy i ubić.
  4. Żelatynę rozpuścić w 100 ml wrzątku. W międzyczasie wystygnie.
  5. Śmietanę kremówkę OSM Siedlce ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie stopniowo dodać serki homogenizowane OSM Siedlce, cały czas miksując, do czasu utworzenia jednolitej masy. Rozrobić ostudzoną żelatynę z 3-4 łyżkami masy serowej i dodać do reszty masy serowej, całość dokładnie zmiksować.  
  6. Na warstwie herbatników ułożyć maliny, wylać masę serową i umieścić w lodówce do czasu stężenia ok. 15 min.
  7. Na wierzchu sernika ułożyć owoce (maliny lub inne preferowane owoce) i wylać wystudzoną 1/2  galaretki, wstawić  ciasto do lodówki do czasu stężenia ok. 30 min, następnie dodać resztę i ponownie umieścić w lodówce.

Dane kontaktowe

Kazimierzowska 7, 08-110 Siedlce

 (25) 632 30 21

 osm@osm.siedlce.pl

(25) 632 76 08

 Pn - Pt: 7:00 - 15:00