Składniki:
Sos do pizzy:
- puszka pomidorów lub kartonik przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka pieprzu
- 1/2 łyżki cukru
Ciasto na pizzę:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 7,5 g świeżych drożdży lub 3,5 g suchych instant (1 i 1/2 łyżeczki)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szklaka ciepłej wody
- 1 łyżka soli
- pół łyżeczki cukru
Dodatki:
- Ser mozzarella OSM Siedlce
- 2 kabanosy
- 5 plasterków ostrego salami
- 2 papryczki jalapeno czerwone
- 0,5 papryki zielonej
- 5 pieczarek
Sposób przygotowania
Sos do pizzy:
Wszystkie składniki łączymy w miseczce i mieszamy. Jeśli użyłeś puszki pomidorów, możesz zblendować składniki.
Ciasto na pizzę:
W miseczce z ciepłą wodą (1/2 szklanki) rozpuszczamy drożdże i odstawiamy na 10 minut.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier, resztę wody, wodę z drożdżami i ugniatamy przez 12-15 minut, do uzyskania sprężystego i gładkiego ciasta.
Ciasto przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h - 1,5h.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy obsypanej mąką. Wałek również możemy troszkę oprószyć mąką.
Przekładamy ciasto na blachę do pieczenia, którą delikatnie prószymy mąką. Brzegi zawijamy aby uzyskać grubsze brzegi pizzy.
Ciasto smarujemy wcześniej przygotowanym sosem i układamy dodatki.
Dodatki:
Kabanosy kroimy. Papryczki jalapeno oraz paprykę zieloną myjemy i kroimy w wąskie paski. Pieczarki myjemy, odcinamy trzonki, kroimy w paseczki.
Układamy wszystkie dodatki na pizzy. Posypujemy startą mozzarellą OSM Siedlce lub układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę.
Nagrzewamy piekarnik do 200°C, pieczemy pizzę ok. 20 minut, w zależności od stopnia przypiekania ciasta po bokach.