Składniki:
- cukinia 2 szt.,
- pomidorki czereśniowe 15 szt.,
- czarne oliwki 20 szt.
- pęczek szczypiorku ½,
- jajka 4 szt.,
- serek Siedlecki OSM Siedlce 130g - 1 opakowanie,
- starty parmezan - 4 łyżki,
- śmietana 18% jak domowa 200 ml,
- sól
- pieprz
- tłuszcz do formy
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Umyj i osusz cukinię, następnie pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Posiekaj szczypiorek. Oliwki przetnij na pół.
- Ubija jajka w misce i dodaj starty parmezan, wymieszaj.
- Dodaj serek i śmietanę (w temp. pokojowej) i wymieszaj.
- Dodaj oliwki i szczypiorek, przypraw solą oraz pieprzem.
- Prostokątną formę na keks lekko natłuść i wyłóż pergaminem.
- Na dnie ułóż wzdłuż plastry cukinii, po kilka pomidorków i wlej do połowy formy masę jajeczno-serową. Ponownie ułóż resztę cukinii, pomidorków i masę serową. Na wierzch wyłóż kilka plastrów cukinii i pomidorki. Piecz 40 min.