fbpx

Przepisy

ANGIELSKIE NALEŚNIKI Z SERKIEM SIEDLECKIM OSM SIEDLCE WG PRZEPISU KEVINA AISTONA

Składniki:

  • 110 g przesianej mąki,
  • 2 jajka,
  • 200 ml mleka,
  • twaróg OSM Siedlce,
  • 75 ml wody,
  • 2–3 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
  • cukier brązowy,
  • sok z 1 cytryny,
  • cytryna pokrojona na ósemki,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

1. Przesiej mąkę razem z solą do dużej miski przez sito trzymane wysoko nad miską, żeby mąka była dobrze napowietrzona. Zrób dołek pośrodku i wbij do niego jajka. Mieszaj trzepaczką lub widelcem, jak wolisz. Ważne, żebyś zbierał wszystkie grudki mąki z brzegu miski, tak żeby ciasto było gładkie.
2. Wlej wodę do mleka i stopniowo dodawaj do miski z mąką, wciąż ubijając (nie martw się o żadne grudki, ostatecznie rozprawi się z nimi trzepaczka).
3. Kiedy cały płyn jest już w misce, trzeba użyć szpachelki gumowej, żeby zeskrobać ewentualne resztki mąki z brzegów miski i wprowadzić je do środka, a potem jeszcze raz wymieszać, aż ciasto będzie gładkie, o konsystencji śmietany.
4. Wlej olej i zmieszaj go energicznie z ciastem.
5. Zwiększ ogień pod patelnią, aż olej będzie naprawdę gorący, po czym od razu zmniejsz do średniej temperatury. Wlewaj ciasto, przechylając patelnię na boki, aby pokryło równomiernie dno. Po chwili przewróć naleśnika podrzutem (uważaj na olej, żeby się nie wychlapał na twoją rękę!), a jeśli nie umiesz, to użyj łopatki. Kiedy druga strona również będzie gotowa, po prostu zsuń naleśnika z patelni na talerz.
6. Gotowe naleśniki układaj jeden na drugim. Aby nie ostygły, możesz talerz umieścić na garnku z gotującą się wodą.
7. Już wszystko gotowe, byś mógł podawać swoje pyszne naleśniki, ale żeby były przepysznymi naleśnikami, musisz je skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i posypać cukrem brązowym – ile zechcesz.
8. Możesz je zwinąć w rulon lub poskładać w trójkąt. Jakikolwiek kształt wybierzesz, dodaj trochę cukru brązowego i soku z cytryny na wierzch, bardzo dobry i hojny kawałek twarogu OSM Siedlce, pokrop go ze świeżym sokiem z cytryny, a na koniec połóż jeden kawałek cytryny na twarogu, żeby goście mogli wycisnąć jeszcze trochę świeżego soku na twarogu, jak będą chcieli, a chcieli będą.

Dane kontaktowe

Kazimierzowska 7, 08-110 Siedlce

 (25) 632 30 21

 osm@osm.siedlce.pl

(25) 632 76 08

 Pn - Pt: 7:00 - 15:00