Składniki:
- 450g opakowania brukselki,
- włoszczyzna wg uznania,
- ok 1 litra bulionu,
- 130g serka Siedleckiego OSM Siedlce,
- 1 łyżka masła ekstra OSM Siedlce,
- 1 łyżka do każdej porcji śmietany Jak domowa 18% OSM Siedlce,
- szczyptę do smaku papryka ostra (można pominąć).
Przygotowanie:
- Brukselkę i włoszczyznę zalewamy bulionem tak aby przykrył warzywa.
- Dodajemy łyżkę masła i gotujemy do miękkości.
- Następnie dodajemy serek Siedleckiego OSM Siedlce i blendujemy.
- Do każdej porcji nakładamy łyżkę śmietany jak domowa 18% OSM Siedlce i jeśli ktoś lubi posypujemy orzechami.
- Chcąc uzyskać efekt rozgrzewający można dodać ostrą paprykę.