fbpx

CIASTO MARCHEWKOWE Z POLEWĄ Z SERKA SIEDLECKIEGO

Składniki:

Ciasto:

Polewa serowa:

Przygotowanie: 

  1. Orzechy posiekać.
  2. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Banany rozgnieść widelcem na papkę.
  4. Do dużej miski wsypać cukier, dodać jajka, olej, marchewki, banany, orzechy, mąkę, szczyptę soli, sodę i proszek do pieczenia.
  5. Wszystkie składniki wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników.
  6. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  7. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra - dół). Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10- 15 minut w formie, następnie odwrócić, ściągnąć papier do pieczenia i na kratce pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  9. Serek utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę. Polewę wyłożyć na ciasto i ozdobić orzechami oraz żurawiną.