fbpx

PANNA COTTA Z MAŚLANKI TRUSKAWKOWEJ

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Nasmaruj niewielką ilością oleju 6 małych ceramicznych miseczek.
  2. Wymieszaj 2 łyżeczki żelatyny z 2 łyżeczkami zimnej wody.
  3. Do małego garnuszka dodaj maślankę, śmietanę 18% i śmietanę kremową.
  4. Przetnij wzdłuż laskę wanilii i zeskrob środek do garnuszka, następnie dodaj pozostałość wanilii .
  5. Całość zagotuj na małym ogniu mieszając, ale nie zbyt intensywnie.
  6. Wyjmij z garnuszka laskę wanilii i dodaj żelatynę, cały czas mieszaj.
  7. Napełnij kremem 6 wcześniej naszykowanych małych ceramicznych naczyń. Po ostygnięciu wstaw do lodówki na 4 godziny aż krem całkowicie stężeje.
  8. Wyjmij ostrożnie panna cotta i ozdób w dowolny sposób- możesz polać sosem wykonamy ze zmiksowanych owoców lub ozdobić świeżymi owocami.