Poprzedni miesiąc Styczeń 2018 Następny miesiąc
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Licznik odwiedzin:
Online:
1
Dzisiejszych odsłon:
22
Wszystkich odsłon:
258,885
Wizyt dziennie: Ø
45

Historia Spółdzielni

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach zlokalizowana jest około 90 km na wschód od Warszawy, we wschodniej części województwa mazowieckiego. Rejonem działania obejmuje powiat siedlecki na zachodnim Podlasiu – region czysty ekologicznie, bez wielkich zakładów przemysłowych, z dobrze rozwiniętym rolnictwem.

W 1931 roku została założona Mleczarnia Spółdzielcza w Siedlcach z siedzibą w centrum miasta, przy ulicy Piłsudskiego. W roku 1942 rozpoczęto budowę nowego zakładu mleczarskiego przy ulicy Kazimierzowskiej 7, obecnej lokalizacji Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej. Do roku 1951 Spółdzielnia była tradycyjnym zakładem mleczarskim produkującym mleko spożywcze, masło, twarogi i śmietanę spożywczą.

O zwrocie w charakterze zakładu zadecydowały lata 1948-1951, kiedy przeprowadzono I etap modernizacji. W roku 1951 odbył się pionierski w Polsce rozruch technologiczny proszkowni mleka pełnego. Proszkownia wybudowana została w ramach programu UNICEF, a jej wyposażenie było darem UNICEF „dla dobra polskich dzieci”. Od tego roku Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach dostarczała na rynek krajowy mleko w proszku (tak zwane niebieskie) na którym wychowało się kilka pokoleń Polaków. Mleko w proszku z Siedlec posiadało znak jakości Q i było eksportowane do wielu krajów

W całej swej historii Spółdzielnia ciągle rozwijała się i unowocześniała swoją bazę przetwórczą oraz zaplecze techniczne. Na początku lat sześćdziesiątych zakład został wyposażony w nowe pakowaczki i linie technologiczne, między innymi: pakowaczkę do mleka w proszku, pakowaczki do masła, linię rozlewczą do mleka, pakowaczkę do serków smakowych.

W roku 1974 gruntownie zmodernizowana została kotłownia zakładowa, w której zmianie uległ system spalania miału węglowego na bardzo wtedy nowoczesny system spalania oleju opałowego. Również działy produkcyjne w latach siedemdziesiątych zostały rozbudowane i wyposażone w nowe linie produkcyjne. W roku 1978 rozpoczęta została produkcja metodą ciągłą serków homogenizowanych a w roku 1980 uruchomiono po modernizacji dział masłowni. Dzięki uruchomionej produkcji masła metodą ciągłą oraz wielu innym inwestycjom OSM Siedlce znalazła się w gronie najnowocześniejszych zakładów mleczarskich.

 

Lata osiemdziesiąte to dalszy dynamiczny rozwój Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Siedlcach. W roku 1981 gruntownej modernizacji poddana została proszkownia mleka, natomiast w 1984 roku uruchomiono nowoczesną, elektronicznie sterowaną automatyczną linię odbioru mleka wraz z centralną stacją mycia. W roku 1987 zaczęła pracować ciągła linia do produkcji kazeiny z dobową mocą przerobową 150 tys. litrów mleka. Kazeina produkowana w OSM Siedlce charakteryzowała się najwyższą jakością i była eksportowana do wielu krajów, między innymi: Niemiec, Włoch, Francji, Kanady, USA i Japonii. Jako pierwsza w Polsce OSM Siedlce rozpoczęła unikalną produkcję kazeiny spożywczej metoda podpuszczkową, która w 80% była sprzedawana na eksport. Również w 1987 roku uruchomiona została nowa pakowaczka do mleka w proszku (Rovema) pakująca 1 tonę mleka na godzinę. Rok 1985 przyniósł rekordowy skup mleka surowego od dostawców – ponad 90 mln litrów. W roku 1987 rozpoczęto, a w1989 zakończono budowę hurtowni spożywczo-nabiałowej, która w 1989 roku rozpoczęła działalność stając się symbolem i początkiem zmian dostosowujących Spółdzielnię do nowych warunków gospodarki rynkowej. Przez wiele lat Spółdzielnią kierował Zarząd w stałym składzie: Tadeusz Remiszewski – V-ce Prezes ds. Handlu i Skupu, Edward Borowiec – V-ce Prezes ds. Technicznych, Eugeniusz Bryzek – Prezes Zarządu

Szczególne znaczenie dla dzisiejszego kształtu Spółdzielni mają lata 1990-2001, kiedy to nastąpiło wiele zmian organizacyjnych i inwestycyjnych prowadzących do osiągnięcia stabilnej pozycji na obecnym, trudnym rynku artykułów nabiałowych. W roku 1993 wybudowana została w Siedlcach nowoczesna twarożkarnia o uciąglonym systemie produkcji tradycyjnych twarogów. Wyposażona została w kotły koagulacyjne, nowoczesne prasy oraz pakowaczki próżniowe. Całkowita wydajność linii umożliwia produkcję około 10 ton twarogu w ciągu doby. W 1994 roku rozpoczęła pracę linia do produkcji różnego rodzaju serków termizowanych. Na tej lini produkuje się znany i ceniony w wielu regionach Polski Serek Siedlecki Sourage. W 1995 roku uruchomiona została linia do produkcji jogurtów i innych napojów fermentowanych o dobowej mocy przerobowej około 35 tys. litrów.

Przedsięwzięciem proekologicznym zrealizowanym przy pomocy środków NFOŚ była oddana do eksploatacji w 1999 roku kotłownia zakładowa.

Nowoczesną kotłownię wyposażono w kotły parowe przystosowane do spalania gazu ziemnego lub oleju opałowego Ekoterm. Inwestycja spowodowała skreślenie OSM Siedlce z listy zakładów uciążliwych dla środowiska w dawnym województwie siedleckim. Obecnie spełniamy wszelkie normy i wymagania dotyczące emisji zanieczyszczeń powietrza.

 

Następnym etapem w zakresie modernizacji zakładu jest rozpoczęta w 2001 roku modernizacja aparatowni, spełniająca wymogi UE oraz systemu zapewnienia jakości HACCP. Obecnie Spółdzielnia wdraża system HACCP dla wszystkich działów produkcyjnych włącznie z modernizacją i przystosowaniem linii technologicznych, budynków, magazynów i pomieszczeń.

W ostatnich dniach nasza Spółdzielnia była wizytowana przez kontrolerów z Unii Europejskiej pod względem postępu w procesach dostosowawczych do jej wymogów. Zakład zakwalifikowany jest do kategorii BI i deklaruje gotowość spełnienia warunków unijnych na dzień 31.12.2003 . Przeprowadzona kontrola potwierdziła prawidłowość podjętych działań i możliwość terminowego ukończenia przygotowań do wejścia do Unii.

Dzisiaj Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach łączy 70 letnią tradycję ruchu spółdzielczego z nowoczesną organizacją i najnowszą technologią produkcji. Wieloletnie działania w kierunku pozyskania mleka wysokiej jakości owocują ponad 88% udziałem w skupie mleka w klasie I i Ekstra. Spółdzielnia posiada dobrze rozwiniętą bazę transportową, dzięki której zawsze na czas docieramy do naszych producentów, kontrahentów, dystrybutorów i klientów. Dla zaspokojenia najbardziej wybrednych gustów naszych klientów ciągle unowocześniamy bazę przetwórczą, wdrażamy nowe technologie produkcji, wprowadzamy na rynek nowe wyroby. Nasze wyroby produkujemy tylko z naturalnych surowców, bez konserwantów, z troską o zdrowie klientów i ochronę środowiska, w którym żyjemy.